Ανθολογία Πατερικών Κειμένων

αναρτήθηκε στις 28 Μαρ 2014, 2:24 μ.μ. από το χρήστη Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων   [ ενημερώθηκε 28 Μαρ 2014, 2:25 μ.μ. ]
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Η Πατερική θεολογία, ως κατόρθωμα θεανθρώπινο, αποτελεί έκφραση των αποκεκαλυμμένων αληθειών της πίστεως, (τις οποίες  «κατέθεσαν» ως παράδοση Αγιοπνευματική οι «αλιείς»-άνθρωποι απλοί και άσοφοι κατά κόσμον), με όρους και γλώσσα φιλοσοφική, προσιτή στο νέο περιβάλλον της Εκκλησίας, εντός του ελληνιστικού κόσμου.

Η αξία του κατορθώματος είναι διαχρονική.

Συνεπώς , εάν  η εποχή μας χρειάζεται επανευαγγελισμό, δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η παρακαταθήκη. Ιδιαιτέρως μάλιστα ως Παιδαγωγία και «θεαγωγία».  Οπου οι νέο-γνωστικοί προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους οικοδόμημα - και την συνεπαγόμενη  αποδόμηση της πίστεως - η ορθόδοξος θεολογία οφείλει ( πιστή στους θεοπνεύστως λαλήσαντας Πατέρες ) όχι μόνον να τους γνωρίσει καλύτερα αλλά και να τους αξιοποιήσει ως «μέτρον» αποτίμησης της Νεωτερικότητας, προς οικοδομήν του συγχρόνου ανθρώπου, ιδιαιτέρως δε εκείνων που εύκολα εκστασιάζονται από τα επιτεύγματα της επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Η παρούσα συλλογή Αγιοπατερικών κειμένων και ο σχετικός σχολιασμός τους, θέλει να υπηρετήσει αυτό το έργο. Γι΄ αυτό και ανατρέχει σε ορισμένα από τα «μείζονα έργα» των Πατέρων, αναζητώντας εκεί τον «μίτο» της ορθής ερμηνείας των Γραφών, από όπου και απορρέει η επίγνωση της Αλήθειας , που μόνη αυτή οδηγεί στη σωτηρία. Εάν θέλουμε και σήμερα να αποδείξουμε «αλόγους τους τεχνολόγους» , αυτό δεν θα το κάνουμε παρά με τη δύναμη των λόγων, που το ίδιο το Πνεύμα έχει εμπνεύσει στα εκλεκτότερα όργανά του, τους Αγίους Πατέρες μας.

Επιμέλεια της Ανθολογίας Πατερικών Κειμένων: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Θεολόγος, Ειδικός Γραμματέας του ΔΣ της ΠΕΘ

Έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας:

Πατερική Ανθολογία - Εισαγωγή

Πατερική Ανθολογία: Θεολογία

Σταδιακά θα δημοσιευθούν και άλλα πατερικά κείμενα με σχετικό σχολιασμό.
Comments