Αγώνας δρόμου για την προετοιμασία της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου

αναρτήθηκε στις 12 Ιαν 2014, 3:17 π.μ. από το χρήστη Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων   [ ενημερώθηκε 12 Ιαν 2014, 3:19 π.μ. ]

Σύμφωνα με το Άρθρο 3 του νόμου για το Νέο Λύκειο που εφαρμόζεται ήδη στη φετινή Α΄ Λυκείου  «οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαµβάνουν όλα τα διδασκόµενα µαθήµατα εκτός των µαθηµάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, µε κοινά θέµατα για όλα τα τµήµατα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, µε κλήρωση, από τράπεζα θεµάτων διαβαθµισµένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα».

Σε άλλο σημείο του νόμου ορίζεται ότι η Τράπεζα Θεμάτων οργανώνεται από τον νέο Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων που συστήνεται. Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε.)» με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων την 20η Ιανουαρίου. Μετά την επιλογή του Προέδρου θα ακολουθήσει η συγκρότηση όλου του Ε.Ο.Ε. που θα έχει ως πρώτο μέλημα την δημιουργία της Τράπεζας Θεμάτων για τα μαθήματα της Α΄ Λυκείου.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Σωτήρης Γκλαβάς μιλώντας στην Καθημερινή (11/1/2014) ανέφερε ότι εντός του Ιανουαρίου θα οργανωθεί ο αρμόδιος για τη διεξαγωγή των εξετάσεων Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, ενώ ήδη εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων προετοιμάζουν τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, τα περισσότερα των οποίων θα ζητούν απάντηση ανάπτυξης. Λιγότερα θα είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choise). Επίσης, τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους. 

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά και για να εφαρμοστεί φέτος η Τράπεζα Θεμάτων ο νέος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων θα πρέπει αμέσως μετά τη σύστασή του να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πολλά ερωτήματα γύρω από τον τρόπο που θα γίνεται η επιλογή των θεμάτων από την Τράπεζα αυτή, για το εάν θα έχουν πρόσβαση στην Τράπεζα αυτή εκπαιδευτικοί και μαθητές πρόκειται να απαντηθούν στην πορεία και οπωσδήποτε πριν την εφαρμογή του νέου θεσμού κατά τις εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση η χρήση της Τράπεζας Θεμάτων, αν όλα είναι έτοιμα, θα αφορά φέτος μόνο τις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ Λυκείου ενώ οι εξετάσεις των μαθητών της Β΄ τάξης αλλά και οι ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης θα γίνουν με το παλαιό σύστημα. 

Comments