Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για την Τράπεζα Θεμάτων

αναρτήθηκε στις 26 Φεβ 2014, 8:31 π.μ. από το χρήστη Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
Έξι από τα ερωτήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα γύρω από το νέο θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων έθεσαν οι δημοσιογράφοι του ΒΗΜΑτος σε ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

1. Τα θέματα που θα επιλεγούν από την «τράπεζα θεμάτων» θα είναι κοινά σε όλα τα σχολεία πανελλαδικού τύπου ή τα σχολεία θα αποφασίζουν τοπικά;

Το κάθε σχολείο θα διεξάγει εξετάσεις σε διαφορετική ημέρα και ώρα. Ο καθηγητής θα κληρώνει θέματα από την «τράπεζα» ηλεκτρονικά. Συνεπώς, τα θέματα θα είναι διαφορετικά από σχολείο σε σχολείο.

 

2. Τα θέματα θα είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choice) ή κρίσεως;

Τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Σε θέματα υψηλής δυσκολίας μπορεί να υπάρχουν ερωτήσεις κρίσεως. Βέβαια, η κρίση προϋποθέτει γνώση. Αρα, τελικά θα είναι και τα δύο.

 

3. Πότε θα δοθούν στα σχολεία τα θέματα;

Θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Δεν θα εμφανιστούν νωρίτερα για να μη μετεξελιχθεί το σχολείο σε φροντιστήριο και για να μην τροφοδοτηθεί η παραπαιδεία λόγω του άγχους των μαθητών για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

 

4. Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους;

Οχι, η διαβάθμιση είναι εσωτερική. Τα υποερωτήματα των θεμάτων θα είναι διαβαθμισμένα.

 

5. Εφέτος πόσα θέματα περίπου θα έχει η «τράπεζα»;

Γύρω στα 300 ανά μάθημα.

 

6. Οι μαθητές θα έχουν εφέτος ελεύθερη πρόσβαση στα θέματα ή η «τράπεζα» θα είναι κλειστού τύπου;

Μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις, τα θέματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, οπότε όλοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.

Comments