Μηνύματα Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

αναρτήθηκε στις 10 Σεπ 2014, 12:16 μ.μ. από το χρήστη Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ακολουθούν τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς.

Στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ και πάλι μαζί σας στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντώ νέους τις ηλικίας σας και μου μεταφέρουν τις αγωνίες τους για το μέλλον. Η εικόνα της πατρίδας μας τους ανησυχεί καθώς εμείς οι μεγαλύτεροι τους έχουμε σε πολλά απογοητεύσει.

Παιδιά μου,

Μη σταματάτε να ονειρεύεστε, μη σταματάτε να βάζετε στόχους, όλα είναι στα χέρια σας, έχετε νιάτα και δύναμη και το μέλλον σας ανήκει!

Όμως μην ξεχνάτε πως οι στόχοι μας πρέπει να συντροφεύονται από την αρετή και την αγάπη και όχι τον εγωισμό και την αυταρέσκεια.

Ο Ιερέας, που τέλεσε πριν λίγο τον Αγιασμό, σας διάβασε μία ευχή και ζήτησε από τον Θεό Πατέρα μας, που είναι η πηγή της σοφίας και της γνώσης, να στείλει στις δικές σας καρδιές αλλά και στων δασκάλων σας πνεύμα σοφίας και σύνεσης, έτσι ώστε να κατοικεί στο σχολείο σας η ειρήνη και η αγάπη του Θεού.

Μην περιφρονείτε, παιδιά μου, τη δύναμη αυτής της θεϊκής αγάπης. Μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να δώσει νόημα στα όνειρα σας.

Σας εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι όμορφη, δημιουργική και γεμάτη γνώση, η αγάπη και χάρις του Θεού να είναι πάντα μαζί σας.
Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

Στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων

Σήμερα είναι η πρώτη σας μέρα στο σχολείο, μετά την ξεκούραση και την ξενοιασιά του καλοκαιριού.

Βλέπω στα χαρούμενα και λαμπερά πρόσωπά σας ότι περάσατε καλά και είστε έτοιμοι και δυνατοί για μια δημιουργική νέα σχολική χρονιά.

Ξέρω ότι ανάμεσά σας βρίσκονται και οι πιο σπουδαίοι μαθητές του σχολείου, τα καλά μας πρωτάκια, που θα μάθουν μέσα σε λίγους μόνο μήνες όσα μαθαίνουν οι υπόλοιποι σε χρόνια ολόκληρα!

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι κι εγώ χαίρομαι μαζί σας ως Πατέρας σας πνευματικός.

Πιο πολύ όμως χαίρομαι γιατί σήμερα εδώ μαζί μας είναι ο ίδιος ο Θεός, το Άγιο Πνεύμα που πριν λίγο αγίασε αυτό το νερό και το έκανε Αγιασμό, για να σας δώσει μέσα απ’ αυτό την αγάπη Του, τη χαρά Του και την δική Του σοφία και δύναμη για την νέα αυτή σχολική χρονιά.

Παιδιά μου, θα ήθελα τώρα να σας κάνω μια ερώτηση:

-         Γιατί πηγαίνουμε σχολείο;

Σας ακούω να λέτε πολύ όμορφες απαντήσεις. Θέλω όμως να σάς πω και το πιο σημαντικό: Πιστεύω ότι στο σχολείο μας πάμε για να μάθουμε ν’ αγαπάμε.
Και η αγάπη αυτή δοκιμάζεται καθημερινά στις σχέσεις με τους συμμαθητές σας και τους καλούς σας δασκάλους. Αν υπάρχει αγάπη μεταξύ σας τότε θα είστε χαρούμενοι κι αν είστε χαρούμενοι τότε και μόνο τότε υπάρχει δύναμη και όρεξη για διάβασμα και μάθηση. Συμφωνείτε;

Για να θυμηθούμε τώρα: τι μας χάρισε ο σημερινός Αγιασμός; Θυμάστε; Την αγάπη του Θεού, τη χαρά Του, τη σοφία και τη δύναμη.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το αγιασμένο νεράκι βρίσκονται τα αληθινά θεμέλια της γνώσης και της μάθησης.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Σας παρακαλώ να κοπιάσετε, να μελετήσετε, όχι μόνο για να μπορέσετε αύριο να βρείτε μια δουλειά, αλλά κυρίως για να πάρετε μαζί σας εφόδια αγάπης, περίσσευμα χαράς, όπου κι αν βρεθείτε να έχετε τη δύναμη να βοηθάτε ο ένας τον άλλο.

Σας στέλνω την πατρική αγάπη μου και προσεύχομαι καθημερινά για σας.
Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!


Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς 

Ένας από τους σημαντικούς σύγχρονους διανοητές υποστηρίζει: «Διαρκώς εκπλήσσομαι από το πόσο υπάκουα οι άνθρωποι δέχονται δικαιολογίες, που αρχίζουν με τις λέξεις ‘ο υπολογιστής δείχνει…’ ή ‘ο υπολογιστής αποφάσισε…’».

Το τίμημα της «υπακοής» αυτής είναι πολύ μεγάλο. Ο άνθρωπος βιώνει την «τυραννία» του τεχνολογικού πολιτισμού. «Ενός πολιτισμού χωρίς ηθικές βάσεις».
Στον πολιτισμό αυτό, το σχολείο δεν έχει θέση και ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται σε ένα ειδικό τεχνολόγο της μάθησης. Ίσως για το λόγο αυτό η αξία της Παιδείας ως αγαθού και ο ρόλος του εκπαιδευτικού-παιδαγωγού υποτιμάται τόσο πολύ στις ημέρες μας.

Όμως ήδη η «Σοφία φωνάζει δυνατά στους δρόμους και τις πλατείες. Στα πολύβουα σταυροδρόμια κραυγάζει. στις πύλες της πολιτείας στέλνει τα μηνύματά της:… ως πότε οι χλευαστές θα ευχαριστιούνται να χλευάζουν και οι αστόχαστοι τη γνώση θα μισούν;»

«Χρειάζονται βαθύτερες διεργασίες που δεν είναι άσχετες με την ανατροπή στεγανών ή την απαγκίστρωση από τυπολατρίες».

Χρειάζεται να αντισταθείτε με την ενότητα, την ελπίδα και την πίστη, με τον καθημερινό σας αγώνα να μη χαθεί η σοφία στην πληθώρα της γνώσης ή η γνώση στην πληθώρα των πληροφοριών.

Χρειάζεται να συστρατευθούμε στην προσπάθειά σας για ένα σχολείο που καλλιεργείται η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η κατανόηση κάθε ανθρώπου. Για ένα σχολείο προσβάσιμο σε όλους.

Καλή και ευλογημένη χρονιά

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

Comments