Πιλοτική εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου φέτος

αναρτήθηκε στις 14 Ιαν 2014, 6:30 π.μ. από το χρήστη Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
Ӵ飬鼴�ᰯ �ݭᱮ破��맭߹�ܳ幭 󴧭 ˜񩳡, С񡳪嵞 14 ̡/�10. (EUROKINISSI // ʙӔS ͔́ƉQǓ)
Σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρουν πως το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται σε πιλοτική και όχι πλήρη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, από την οποία προβλεπόταν αρχικά να αντληθεί το 50% των θεμάτων των εξετάσεων της Α' Λυκείου, για το τρέχον σχολικό έτος.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ που επικαλούνται πηγές του Υπουργείου Παιδείας «ο χρόνος που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή των εξετάσεων της Α' Λυκείου - οι οποίες θα είναι και οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα που ανακοινώθηκε πέρυσι - δεν επαρκεί για τον σχηματισμό μιας πλήρους Τράπεζας Θεμάτων. Σε μια πλήρη Τράπεζα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 1.000-1.500 ερωτήσεις για καθένα από τα 12 μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές της Α' τάξης και μάλιστα αυτές οι ερωτήσεις να δημοσιοποιηθούν έγκαιρα στο Διαδίκτυο, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πάντες προκειμένου να μη δημιουργηθούν αδικίες και προετοιμαστούν κάποιοι καλύτερα από τους άλλους.

Καθώς αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, σε χθεσινές συσκέψεις στο υπουργείο τα στελέχη που ασχολούνται με τις εξετάσεις προέκριναν (με επιφύλαξη να εγκριθεί και από την πολιτική ηγεσία) τη λύση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου φέτος. Δηλαδή η Τράπεζα θα σχηματιστεί με λίγες ερωτήσεις (100-200) για κάθε μάθημα, αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν τα μισά θέματα από εκεί, ούτε όμως και θα τους απαγορευτεί να το πράξουν. Η πλήρης λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο, αλλά και πάλι δεν μπορεί από τώρα να προβλεφθεί αν θα λειτουργήσει για την Α' Λυκείου του 2015 ή και για τη Β' Λυκείου, όπως προβλεπόταν αρχικά».

Εξάλλου το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «η Τράπεζα Θεμάτων για την ώρα μπαίνει στον «πάγο» με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και θα εφαρμοστεί πιλοτικά για φέτος μόνο σε κάποια σχολεία (ιδιωτικά, πειραματικά και πρότυπα) και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α΄ λυκείου θα γίνουν κανονικά (σ.σ.: ενδοσχολικά) με το ισχύον σύστημα, δηλαδή την επιλογή των θεμάτων θα την κάνουν εξολοκλήρου οι καθηγητές που διδάσκουν το κάθε μάθημα».

Comments